ciolan cu pulişka…

Mă gândeam cum să vă mai descreţesc frunţile. Şi-atunci mi-am amintit o reţetă din Ardeal. Ca de weekend de iarnă. Fără nici o apropiere sau conotaţie sexuală. Poate doar politică.

Hai să încep. Cumparaţi un ciolan afumat de porc. Frumos. Nu mare, să vă fie mai uşor la fiert. Lăsaţi-l să fiarbă până când se deşghioacă carnea. Adică se desprinde de os. În cratiţă, aruncaţi doi caţei de usturoi şi nişte rozmarin. Îl găsiţi în punguţe mici, ca mărarul sau pătrunjelul. Dacă aveţi proaspăt, sunteţi artişti! Separat fierbeţi vreo cinci cartofi cu coajă. Lasaţi-i să se răcească, cojiţi-i, zdrobiţi-i ca de piure. Acum spălaţi cratiţa în care au fiert cartofii. Apă curată şi puneţi la fiert. Băgaţi puţină sare în apă. Luaţi un bol. Puneţi cartofii piure. Sparge un ou. Luaţi într-o farfurie mică nişte faină. Câteva smocuri de patrunjel tocat mărunt. Aruncaţi în bol peste ou şi cartofi. Sare, piper. Acum suflecaţi-vă mâinile. Amestecaţi compoziţia. Uşor daţi-i cu faină. Până se formează un aluat. Faină, mai cu tandreţe să nu facă cocoloaşe. După ce aveţi aluatul scoateţi-l pe o planşetă. Sau un blat mai mare. Faină puţină atât cât să nu se prinda. Vedeţi că aluatul cu cartofi e cam lipicios. Apa a dat în clocot. Din aluat se fac nişte galuşti mici lunguieţe. Aşa ca alea de supă. De aici apare pulişka. E un termen unguresc. Tăiaţi cu cuţitu’ . Dacă apa clocoteşte aruncaţi pe rând găluştile în cratiţă. Vor cadea la fund. Sunt fierte când plutesc la suprafaţă.

Sper ca până acum să aveţi fiert şi ciolanul. Desfaceţi de pe os. E delicios. Ăsta e întotdeauna delicios. Şi nu o să vă abtineţi să ciuguliţi puţin din el. Taiaţi felii sănătoase. Nu curătaţi şoricul. Apoi puneţi nişte ulei de măsline în tigaie. Atât cât să o ungă, nu mai mult. Feliile de ciolan au la rândul lor grăsime care se va topi. Când e încinsă tigaia, puneţi feliile de ciolan. Acum daţi-vă deoparte! O să sară ulei, la contactul apei care a mai rămas în carne. Puneţi o sită de-aia pe tigaie. Să vă protejaţi pereţii bucătăriei. Cât se rumeneşte carnea luaţi o varză mică, albă, proaspătă. Taiaţi mărunt. Nu alegeţi o varză mare. N-are rost. E vorba de o garnitură aferentă pulişka. Tăiaţi fideluţe. Scoate-ţi feliile rumenite pe o farfurie. Puţină sare şi piper peste varză şi daţi-o în tigaia cu puţină grăsime de la ciolan. Daca e prea multă, scurgeţi tigaia. Nu trebuie să vă iasă varză calită. Fideluţele de varză se vor rumeni urgent. Repet, nu puneţi multă. Doar aşa de chichi- miki.

Într-o altă tigaie sau cratiţă unsă soft cu puţin ulei de măsline, scoateţi pulişka fierte deja. Lasaţi-le la rumenit. Asta va scoate toata apa din ele, lăsând aromele compoziţiei. E de preferat sa faceţi povestea cu pulişka întai deoarece varza se va prăji urgent. Acum amestecaţi varza cu pulişka. Amestecaţi uşor, nu faceţi o mâncare ci o garnitură. Lasaţi varza să fie afânată peste micile galuşti de cartofi.

Pregătiţi masa. În farfurie, două linguri din pulişka cu varză. Apoi o felie de ciolan gata pregătit. Să-ţi lingi degetele de poftă.

Reţeta e relativ uşoară. Gătiţi relaxaţi şi cu plăcere. Aduceţi-vă aminte de când stăteaţi prin bucatarie în jurul mamei sau a bunicii. Şi câte arome erau pe-acolo. Sigur, reţeta are şi o conotaţie politică. Vă las pe voi să o revelaţi la un pahar de vin roşu după un asemenea desfrâu culinar. Eu o să gust puţin. Sunt la regim!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: