cod portocaliu pe Foton…

Aveţi grijă zilele astea. E posibil să avem cutremur. În acest sens puteţi vedea camera web de la muntele Rosu aici . De asemenea trebuie să stiţi că în seara asta 27 februarie, indicatorul Fotonsas.ro pe Institutul Naţional de Seismologie e pe cod portocaliu. La fel există avertizare pe blogul lui Istrate . E bine să aveţi o geantă sub pat cu lanternă, cuţit, cateva conserve, actele, bani, care mai aveţi prin casă. Nu vă puneţi lucruri inutile. În caz de ceva, sub pat sau grinzi anti-cutremur din casă. Nici eu nu-mi doresc asta. E bine să ştiţi. Îmi doresc ca mâine sau in zilele următoare să ne vedem sănatoşi şi să râdem despre asta. Măcar vom fi în viaţă! Nu e vorba de preziceri, sunt doar măsuri care ne pot salva viaţa. Alături de Dumnezeu!

În caz că vă interesează:

1.                       Oricine care pur si simplu „se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.

2.                       Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea,  langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

3.                      Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se  prabuseste, sunt
create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate  prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.

4.                      Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii  fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.

5.                       Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau  un obiect mare.

6.                       Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea  usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.

7.                       Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari  inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui  intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este  avariat.

8.                      Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare  probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

9.                     Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele.

Extras din articolul lui Doug Copp despre „Triunghiul vietii”, editat de
Larry Linn. Doug Copp. Şeful Salvarii si Managerul pentru dezastre
al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata
echipa de salvare.


Un răspuns la “cod portocaliu pe Foton…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: