revista presei azi 11 Martie…

Avem şomaj, avem valoare. Băsescu se laudă japonezilor cu creşterea productivităţii pe spinarea şomerilor. Măsurile anticriză le iau alţii…

Extraordinar! Liniştea ţării stă să explodeze sub ameninţarea acţiunilor sindicale, aproape 1 milion de oameni trăiesc de pe azi pe mâine dintr-un amărat de ajutor de şomaj, iar preşedintele Băsescu le vorbeşte japonezilor despre binefacerile şomajului. Căci şi şomajul, spune şeful statului, are o parte bună care nu e de neglijat! Datorită lui, România a avut o creştere a productivităţii muncii de 11,3% în mijlocul crizei. De măsuri anticriză a auzit cineva? Nu, pentru că în partidul portocaliu e petrecere mare. Unii iau la trântă Constituţia, doar, doar scapă de Geoană de la Senat, alţii fac „studii de impact” printre prostituate. Vorbim despre deputaţi PDL intraţi în vizorul procurorilor pentru relaţii cu tinere obligate să se prostitueze şi nu despre vreun membru de partid al unei organizaţii săteşti! Procurorii dragi lui Traian Băsescu din cadrul DNA au în braţe un cartof fierbinte: o potlogărie de 7 milioane de euro ascunsă sub gheaţa unui patinoar comandat de primarul Braşovului. Şi tot în instanţe ajung şi plângerile creditorilor (tot mai multe!) împotriva administratorilor care se folosesc de declararea insolvenţei pentru a scăpa de datorii. Trăim în ţara scenariilor. „Este şi un scenariu ca statul român să ajungă din nou majoritar la Petromidia”, ne spune Emil Boc la “televiziunea poporului OTV”. Prin vecini, mai exact la Sofia, şase voturi îl despart pe preşedintele ţării de demitere din cauză că a înregistrat ilegal un ministru. „Un asemenea comportament este un semnal negativ pentru societatea bulgară şi pentru cetăţeni”, spun politicienii bulgari. Oare ştirile de seară se văd şi la Cotroceni?

Şomerii, mândria ţării

„În 2009, pe fondul crizei economice, am înregistrat o foarte bună creştere a productivităţii. Dacă în 2008 România a avut o creştere de productivitate a muncii de 6,6%, în 2009 am înregistrat o creştere a productivităţii muncii de 11,2%. Una din modalităţile prin care patronatul a găsit soluţii de creştere a productivităţii a fost trimiterea în şomaj”, a declarat preşedintele român cu ocazia Forumului de afaceri româno-japonez care a avut loc miercuri în Japonia. Dar despre creşterea productivităţii datorită relansării economiei când ne vorbiţi domnule preşedinte? Că domnul Boc ne tot ameninţă cu o strategie de ieşire din criză. „Confruntat cu lipsa măsurilor anticriză, fără să se poată împrumuta de la FMI, Comisia Europeană sau măcar de la băncile locale, mediul privat a făcut ce a putut să facă: a tăiat cât a putut din cheltuieli, dovadă disponibilizările masive la care am asistat anul trecut. Unii dintre patroni se întreabă acum dacă nu cumva au exagerat cu lăsatul în şomaj, de frica viitorului economic despre care nu se ştie mare lucru pentru că nici Guvernul nu încearcă să ne ajute”, a declarat pentru Gândul Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). În aceste condiţii, aproape 52% dintre angajaţii din România fac ore suplimentare zi de zi pentru a se asigura că nu sunt daţi afară, conform unui sondaj al site-ului de recrutare online MyJob.

La 6 voturi de demitere

Mi-a atras atenţia o ştire care vine de la Sofia, unde partidul de guvernământ vrea înlăturarea preşedintelui ţării, Gheorghi Pârvanov, după ce acesta a înregistrat ilegal un ministru. Demersul formaţiunii GERB este cea mai recentă etapă dintr-un scandal având drept ingrediente principale presupuse proprietăţi secrete şi înregistrări ilegale, scrie Jurnalul Naţional. Preşedintele Gheorgi Pârvanov ” a încălcat Constituţia şi sfidează drepturile şi libertăţile civile ale cetăţenilor”. Acestea sunt acuzaţiile „la zi” aduse liderului de la Sofia de către cel mai important partid din Bulgaria, formaţiunea GERB a premierului Boiko Borisov. „Nici un cetăţean nu poate fi înregistrat fără cunoştinţa sa (…), cu excepţia cazurilor prevăzute de lege (…). Comportamentul preşedintelui Pârvanov constituie un act de sfidare fără precedent la adresa drepturilor civile şi constituţionale. Este un gest nu doar împotriva ministrului Finanţelor, dar şi a Guvernului GERB. Un asemenea comportament este un semnal negativ pentru societatea bulgară şi pentru cetăţeni. Acesta arată că drepturile prevăzute în Constituţia Bulgariei pot fi încălcate inclusiv de şeful statului.

Statul român, acţionar majoritar la Petromidia

“Este şi un scenariu ca statul român să ajungă din nou majoritar la Petromidia”, a declarat premierul Emil Boc la „televiziunea poporului” OTV. Premierul  ia în calcul întoarcerea statului în acţionariatul Petromidia, în cazul în care compania kazahă KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, nu-şi va achita în septembrie datoria de 2,4 miliarde de lei (aproximativ 600 milioane de euro). Într-o emisiune la postul de televiziune OTV, premierul a declarat că există şi această posibilitate, ceea ce înseamnă că statul român ar putea deveni acţionar la Rompetrol Rafinare în contul datoriilor istorice ale companiei, convertite în obligaţiuni de stat din anul 2003. Aticolul pe larg îl puteţi citi în Gândul.

Imixtiunea oligarhilor a cauzat proiectului anti-Băsescu

În opinia lui Guşă, vizita lui Geoană la Vîntu este pe locul trei în topul factorilor care au dus la victoria lui Băsescu. Pe primele locuri: PSD şi asocierea cu Ion Iliescu. Despre actualul lider al PSD, Guşă spune: „Ponta este prins într-o cursă de şoareci. Dacă încearcă să reformeze PSD, nu face altceva decât să îngroaşe într-un mod consistent partidul naşului său, Gabi Oprea, iar dacă nu reformează, nu poate să performeze. Însă cea mai mare problemă este Adrian Năstase. Acesta nu va putea să scape niciodată de eticheta „tatăl corupţiei”. Nu „tatăl corupţilor”, ci „tatăl corupţiei”, scrie Evenimentul Zilei.

Deputatul care a studiat prostituţia la sursă

Numele deputatului Petru Călian apare într-un dosar DIICOT Cluj, din care reiese că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu tinere obligate să se prostitueze. Într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Cluj, în care o anume Natalia Strechi este trimisă în judecată pentru trafic de persoane, apar şi numele unor parlamentari PDL şi ai unor oficiali clujeni. Printre aceştia se află deputatul PDL Petru Călian, care susţine că efectua un studiu de impact în legătură cu o iniţiativă legislativă referitoare la prostituţie. Altă explicaţie nu aţi găsit domnule deputat?

Cronica unei escrocherii pe gheaţă

Procurorii dragi lui Traian Băsescu din cadrul DNA au în braţe un cartof fierbinte: o potlogărie de 7 milioane de euro ascunsă sub gheaţa unui patinoar comandat de primarul Braşovului şi vicepreşedinte al PD-L, George Scripcaru, scrie Jurnalul Naţional. „E o escrocherie efectiv. Am întrebat cei mai buni specialişti şi cei mai tari specialişti la evaluări şi nu au făcut o evaluare mai mare de 4 milioane de euro pentru o clădire ca aceea care a fost inaugurată. Ne batem joc de banul public!”, a declarat în plenul Consiliului Judeţean Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov. Şi pentru că tunul bugetar trebuia acoperit cumva printr-o hotărâre de Guvern, s-a emis Hotărârea de Guvern (HG) 718 din 2009, care a aprobat indicatorii tehnico-economici şi a acceptat tacit faptul că, vezi Doamne, nu mai era timp pentru procedurile de licitaţie şi, de aceea, lucrarea trebuia acordată prin încredinţare directă. Necesitatea accelerării procedurilor de achiziţie, din considerente „de natură tehnică”, este portiţa din lege prin care s-au strecurat marile escrocherii cu lucrări publice din ultimii ani.

Faţa ascunsă a insolvenţei, ţepuirea băncilor

Avocaţii şi bancherii avertizează că din ce în ce mai multe firme se folosesc de lege ca să scape de creditori, scrie Evenimentul Zilei. Unii administratori percep încă insolvenţa ca pe un pas către faliment, în timp ce alţii urmăresc să beneficieze de avantajele acordate de lege, respectiv stoparea executărilor silite, a acţiunilor de recuperare a creanţelor sau de plată a penalităţilor. Legea are însă ac şi de cojocul trişorilor, aşa că intentarea acestei proceduri fără temei poate atrage grave repercusiuni celor care intenţionează să facă abuz de această facilitate. Nici cei care vor să scape înstrăinând bunurile nu se află într-o situaţie mai bună: potrivit legii, creditorii pot contesta în instanţă toate tranzacţiile din ultimii trei ani. Cât durează procesele şi ce şanse au creditorii e cale lungă…

Năstase îşi joacă azi meciul cu partidul

Consiliul Naţional al PSD va alege astăzi între Adrian Năstase şi Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, pentru funcţia de preşedinte al acestui for de conducere al partidului, a treia poziţie în partid. După Congresul PSD, unde şi-a declarat deschis susţinerea faţă de Victor Ponta, Năstase spera într-o reconfirmare lejeră la şefia Consiliului Naţional, însă a apărut un contracandidat puternic, în persoana lui Gheorghe Nichita. Acesta, fost susţinător al lui Mircea Geoană, a negociat deja cu o parte a liderilor importanţi ai partidului pentru a obţine voturile necesare la şedinţa de astăzi. Nichita este susţinut de Marian Vanghelie şi de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, precum şi de filialele din Moldova şi Ardeal.

Şcoala românească, fabrică de mediocri cu diplomă

Mare parte dintre dascălii români ar trebui să-şi schimbe mentalitatea, pentru a forma adulţi competenţi. La absolvirea a opt clase, elevii români ar trebui să ştie să comunice corect în limba maternă, să lege o conversaţie într-o limbă străină, să ştie să folosească computerul, să aplice în viaţa reală noţiuni abstracte de matematică sau tehnologie şi, la fel de important, să aibă spirit civic, să ştie să relaţioneze în societate şi „să manifeste sensibilitate culturală”. Cu alte cuvinte, să fie pregătiţi pentru viaţă. Teoretic, acest lucru este posibil, întrucât toate aceste„competenţe- cheie” au fost introduse de ani buni în programa şcolară, scrie Evenimentul Zilei. În realitate,  dascălii din şcoala românească au păstrat aceleaşi metode de predare, aplicate „cu succes” acum 20 de ani: dictează pagini întregi şi apoi scot elevul la tablă. Cu ce rămân, în final, elevii? Cu mai nimic. Iar de aici şi până la un viitor adult care se zbate în mediocritate mai e doar un pas.

De Paşte ni se pregateşte filiera ouălor negre

Înainte de sărbătorile pascale, când începe frenezia cumpărăturilor, unii producători au găsit soluţia pentru a scăpa de ştampila care eticheta „ouăle stresate”: nu le-au mai ştampilat deloc, ceea ce a dus la crearea unei pieţe negre a ouălor, iar dimensiunile sale nu sunt deloc neglijabile, scrie România Liberă. Politiştii bucureşteni au depistat într-un depozit din Străulesti nu mai puţin de 1,3 milioane de ouă fara acte de provenienţă, nestantate ori expirate, care asteptau să intre la vânzare în reţelele en gros si en detail din Capitală. Aşa că, mare atenţie la rafturi!

Fratele Papei recunoaşte că a lovit copii

Berlinul a criticat deschis rolul Bisericii Catolice din Germania în scandalurile de abuzuri sexuale. Fratele Papei, episcopul Georg Ratzinger, 86 de ani, care a condus între 1964 si 1994 cunoscutul cor de copii fondat în 975, a declarat în presa că problema abuzurilor sexuale nu a fost abordată niciodată în cadrul şcolii pe care a condus-o. Legat de cultura violenţei in instituţiile romano-catolice, a negat că ar fi avut cunostinţă despre abuzuri sexuale, dar a admis ca băieţii erau adesea pedepsiţi aspru, uneori în mod arbitrar. „Chiar eu am lovit copii în mod repetat.” A fost fericit, însă, în 1980 când au fost interzise prin lege pedepsele corporale. Georg Ratzinger le-a cerut iertare victimelor. Dacă autorul abuzurilor ar fi fost politician şi-ar fi cerut oare scuze?

„Vrem mai multe bilete”

Uite şi o ştire care ne bucură, deşi pare suprarealist în vreme de criză. Unele spectacole de teatru sunt atât de iubite, încât cer un regim special din partea teatrelor care le găzduiesc. „Egoistul”, „Sinucigaşul” sau „Tartuffe”de la Teatrul Naţional, „Revizorul” şi „Casa Zoikăi” de la Comedie sau „Lear” şi „Mamouret” de la Bulandra se joacă întotdeauna cu casa închisă, iar cei care n-au reuşit să-şi procure tichete fac reclamaţii, se ceartă cu cei de la casa de bilete, apelează la cunoscuţi. Teatrele româneşti nu au, încă, un sistem de rezervări on-line foarte bine pus la punct, în mare parte din cauza sistemului de lucru din teatre şi a lipsei fondurilor, scrie Evenimentul Zilei. Dincolo de bucuria pe care ne-o dă vestea  goanei după teatru, rămân problemele vechi şi adânci ale finanţării acestor instituţii. Pentru că sălile pline nu aduc şi suficienţi bani. „Nu putem face asta câtă vreme un bilet la noi e 20 sau 30 de lei, în medie. La teatrele din Londra, preţurile depăşesc 40 de lire şi ajung la 100 sau mai mult”, spune Caramitru pentru Evenimentul Zilei. În momentul de faţă, Teatrul Naţional îşi procură 15% din venituri din resurse proprii, restul vine din subvenţii.

Citind aceast articol, mi-am amintit de propunerea pe care o facea ieri pe blogul său actorul Mihai Mălaimare. Un program naţional de genul „Liber la cultură”, susţinut de Guvern, aşa încât oamenii să poată intra gratuit la teatru sau la muzeu. O fac americanii de ani buni. Am putea prelua ideea şi noi, doar dacă demnitarii i-ar face loc printre proiectele ce gem de interese personale, de grup sau de partid. Altfel cum ar ajunge 5 milioane de euro pentru promovare doar pe mâna ministrului Udrea?

Toate bune!

scrisă de Dana Conerth


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: