Lampionu’ martisor

ghiocel

                Tot ce nu s-a vandut un an intreg a ajuns martisor pe taraba precupetului. Bratari, cercei desperecheati cu snurul ros-alb aferent, bibelouri si pietricele, meli-melouri si briz-brizuri de diferite marimi, culori si apartenenta. Pe vremea mea se spunea ca martisorul e primul simbol al primaverii. Dadeam o floare, o felicitare, un mic obiect care sa te introduca in primavara, care sa te indemne la iubire, viata, trezirea din hibernare. Acum trendul s-a schimbat. Oferi o piatra de pe Kilimanjaro, Moldoveanu sau Alpi, sa-ti aduca aminte de mina din Zlatna sau Pestera Muierilor. Ori la alegere un elefantel de porcelan chinezesc sau de ce nu o pisica de lut ars cu snurul incorporated. Sa-ti amintesti de fauna Africii sau de motanul care torcea alene pe cuptorul bunicii. Evident nici bijuteriile nu scapa de febra de primavara. False sau de cat mai multe carate sunt prinse in plasa martisorului. Altii ofera masini, barci sau propiretati.

                  Of course, cu snur impletit. Intr-un magazin cu origini chinezesti se vindeau veioze si lampioane martisor. Cu niste litere inteligibile, dar cu snur romanesc. Sigur ca si supermarketurile te asteapta cu tot felul de salamuri martisor sau ghivece de asparagus si mandarini pe post de martisor. Pana si detergentii au capatat valoarea de martisor pe criza asta. Iar daca vrei sa impresionezi treci drumul si alegi una dintre cazile cu jacuzzi martisor. Totul ambalat si impleticit cu funda rosu-alba. Am ajuns negustori de martisoare vreo cateva mii plecati din cine stie ce fabrica falimentara. Ai senzatia ca un sfert din popor se ocupa intr-o economie ascunsa de fabricarea martisoarelor. De la cucalar si pana la pensionar, fiecare comercializeaza martisoare. Salvarea lunii martie e martisorul din punct de vedere economic.

                   Cat despre flori, ghiocelul a devenit un fel de ambalaj. Lumea cumpara numai frezii si lalele olandeze, gardenia si orhidee, dalii si alte chestii din flora luxurianta. De parca in batatura la Tandarei cresteau trandafirii japonezi pe langa coliba de chirpici. Ne-am devalorizat apucaturile si obiceiurile. Ma uitam deunazi cum de Valentine’s day era plin de inimi rosii, de la pernute, la prajituri si cozonaci. O mare de inimi de tot felul. In schimb, de Dragobetele romanesc s-au vandut micii si carnatii de gratar. Revenind la martisor, am ales unele facute de manutele unor copii orfani. Care inca mai pretuiesc zambetul si soarele de primavara.Care sunt fericiti ca in orfelinat nu mai trebuie sa se infofoleasca cu doua pulovere de frig, pentru ca a venit primavara. Cat despre flori, zambile simple, de la prietena mea de la colt care vinde ilegal. De-alea neaose romanesti de care dam copiilor pentru profesoare. Rupte din gradina sau furate de prin padure. Asadar, sa aprindem lampionu’ c-a venit si martisoru’.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: